Mimari Tasarımcı
Mimari tasarımcı, yapıları ya da kentsel peyzajı planlama ve tasarlama konusunda uzman olan meslek profesyonelleridir.
Mimari Tasarımcının Görev Tanımı Neleri Kapsar?
Mimari tasarımcının, tasarımını şekillendirmekle sorumlu olduğu projenin özelliklerine göre görev tanımı değişiklik göstermektedir. Genel mesleki sorumlulukları şu başlıklar altında toplanabilir;
- Müşterilerle iletişim kurarak, yapı projesinin tasarım gereksinimleri hakkında bilgi edinmek,
- Maliyet ve yapı trendleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak müşterilere uygun mimari tasarım önerileri sunmak,
- Bilgisayar destekli tasarım programları ya da manuel teknik çizim aletleri kullanarak bina planı ve tasarımı üretmek,
- Çevreyle uyumlu bir bina tasarımı için sürdürülebilir malzemeden üretilmiş yapı elemanları kullanmak, enerji, su tasarrufu sağlayan ve atık oluşumunu azaltan tasarım özelliklerini kullanmak,
- Tasarımların bina yönetmeliklerine uygunluğunu kontrol etmek,
- Diğer meslek profesyonelleri ile iş birliği içerisinde çalışmak
Mimari Tasarımcı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Mimari tasarımcı olmak isteyen kişilerin üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Mimarlık bölümünden mezun olmaları gerekmektedir. Bilgisayar destekli tasarım programlarını kullanmaya yönelik çeşitli eğitim akademilerinin modelleme ve mimari tasarım sertifika programları da mevcuttur.
Mimari Tasarımcının Nitelikleri Nelerdir?
Müşteri ihtiyaçları doğrultusunda estetik bina tasarımları oluşturabilecek yaratıcılığa sahip olması beklenen mimari tasarımcının mesleki özellikleri şunlardır;
- Mimarlığın temel ilkeleri bilgisine hakim olmak,
- AutoCAD gibi 3D modelleme yazılım programlarını aktif bir şekilde kullanabilmek,
- Birden fazla projeyi yönetebilmek,
- Son teslim tarihlerine riayet etmek,
- Ekip çalışması ve yönetimine yatkın olmak,
- Öz disiplin sahibi olmak,
- Müşterilere nihai tasarımı açıklayabilecek sözlü iletişim becerisini göstermek.
Neler Dahil
Mimari Proje Süreci:
Mimari proje süreci, işverenle yapılan görüşmelerle başlayan, yapının inşa edilip kullanılması hatta yıkılmasına kadar geçen adımları kapsayan uzun bir süreçtir. Bu nedenle mimari bir projeyi sadece tasarım aşamasıyla kısıtlamak doğru değildir.
Mimari proje sürecinin başarısı; ortaya konulan hedeflere doğru proje adımları ile doğru zamanda, doğru işgücü kullanımı ve doğru bütçe ile ulaşmakta gizlidir.
Tasarım öncesi;
Projenin hedeflerine yönelik veri toplama, beklentilerin saptanması için proje paydaşlarıyla yapılan beyin fırtınası ve proje takımının görev ve sorumluluklarının belirlendiği koordinasyon toplantıları ile başlar.
Veri toplama:
Projenin hedeflerine yönelik yapılan araştırmaları kapsamaktadır. Veri toplama adımında literatür taraması yapılır. Bunun için mevcut binaların incelemesinin yanısıra, yazılı kaynaklardan yararlanıldığı gibi dijital kaynaklardan da faydalanır.
Araştırma adımı en karmaşık bu nedenle de en doğru planlanması gereken adımdır. Çünkü en çok zaman kaybının yaşanabileceği adım veri toplama adımıdır. Bunun için önemli olan nokta; aranan bilginin ne olduğunun doğru belirlenmesi ve bilginin arandığı kaynağın ne olacağının doğru seçilmesidir. Çoğu zaman internet işi kolaylaştırmasına rağmen çok bilgi karmaşasına da yol açmaktadır.
Beyin fırtınası:
Beyin fırtınası adımı tüm proje paydaşlarının yaptığı araştırmaları ve deneyimlerini bir araya getirdiği adımdır. Beyin fırtınası projenin şekillenmesi için oldukça önemli bir noktadır. Çünkü bu sayede farklı kişilerin farklı düşünceleri ve bilgileri ile proje zenginleşir.
Koordinasyon toplantısı:
İş programında, herkesin kendi üzerine düşen görevleri eksiksiz ve zamanında yapması oldukça önemlidir. Bunun için de projenin en başında; tüm proje takımının görev ve sorumlulukları ile projenin zamanlanmasının belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu durum projeninileriki aşamalarında doğacak gecikmeleri ve yanlış anlaşmaları da en aza indirecektir.
Tasarım aşamasında;
Hedeflere yönelik veri toplama ve koordinasyon toplantıları devam ederken, mimari projeler somut olarak şekillenir. Avan proje, kesin proje ve uygulama projesinden oluşan bu aşamada projeler teslim edilirken kalite kontrolü yapılır ve beklentiler ile hedefler doğrulanır.
İnşaat sürecinde;
Beklentilerin takibi yapılır. Bu aşamada tasarımın denetlenmesi oldukça önemlidir. Projenin en başta koyulan hedeflerinin inşaat aşamasında da korunduğunun kontrolü yapılmalı, proje ekibi ile uygulama ekibinin birlikte çalışması sağlanmalıdır. İnşaat aşamasında projede yapılacak tüm değişikliklerde de proje hedefleri her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Kullanım aşamasında da hedeflerin doğruluğu, kullanıcı memnuniyeti ve/veya işleyiş üzerinden kontrol edilir. Tüm bu adımlar proje ekibinin vizyonu, projenin amaç ve hedefleri ile şekillenmeli, projenin ekonomik olarak olabilirliği de göz önünde bulundurularak test edilmelidir.
Araştırmaya dayalı tasarım:
Tasarımda en iyi sonuca ulaşabilmek için son yıllarda, yapılı çevrenin şekillenmesinde bilimsel araştırmaların büyük rol oynadığı görülmektedir. Bilimsel çalışmaları projenin bir parçası haline getirerek, tasarımı somut bilimsel verilere dayandıran bu süreç araştırmaya dayalı tasarım (evidence - based design) olarak adlandırılmaktadır. Mimari proje sürecinde araştırmaya dayalı tasarım ilkeleri kullanılarak, birbirinden kopuk gibi görülen iki çalışma alanı olan, akademik ve uygulama ortamını bir araya getirmek mümkün olmaktadır. Bu iki yapının bu sayede birbirini güçlendirmesi de sağlanmaktadır.
Mimari Proje Sürecinde Araştırmaya Dayalı Tasarım:
Klasik proje adımları;
Tasarım öncesi, tasarım ve inşaat/kullanma adımlarını kapsamaktadır. Bu adımlar projenin en başında ortaya koyulan vizyon, hedef ve amaçlar doğrultusunda şekillenmektedir. Daha öncede belirtildiği gibi, tasarım öncesinde ve tasarım aşamasında gerçekleştirilen veri toplama adımları ileproje kararları; projenin vizyon, hedef ve amaçları ile oluşurken, inşaat süresinde uygulamanın aynı paralellikte gidip gitmediği kontrol edilir. Kullanım aşamasında da sonuçlara bakarak; başta ortaya koyulan vizyon, hedef ve amaçların doğruluğu test edilir. Araştırmaya dayalı tasarım adımları;
- Projenin hedeflerini belirlemek
- Hedeflere uygun daha önce yapılan araştırmaları bulmak ve alandaki eksiklikleri keşfetmek amaçlı literatür araştırması yapmak
- Yapılan araştırma çerçevesinde bir hipotez geliştirmek
- Hipotezle birlikte araştırmanın maliyetini ve zamanlamasını doğru kurmak için araştırma planı yapmak
- Araştırma planı çerçevesinde bilgi toplayıp, bilgileri analiz etme
- En önemli olarak da toplanan bilgilerin yayınlanması olarak sıralanabilir. (EDAC Study Guide Series 2 Understanding Research in Healthcare Design, 2009)
Avantajlarınız
Projeler değerlendirildiğinde genellikle kısıtlı süre ve bütçe ile karşılaşılmaktadır. Kısıtlı bütçe ve süre göz önünde bulundurulduğunda, bu iki konuyu arttırıcı bir adım olan araştırma adımını sürece katmak her proje için gerçekçi olmayacaktır. Araştırma ek süre, ekip ve bütçe isteyen bir konudur. Ancak bilimsel araştırmaların proje ürününü çok olumlu yönde etkilediği de bir gerçektir. Söz gelimi bir hastane tasarlarken, hasta odasının yerleşiminin, renk seçiminin bile hasta iyileşmesi oranlarını etkilediği görülmüştür. Hastane gibi hastaların iyileşmesi birinci hedef olan bir yapıda buna uygun tasarım yapılması ve son araştırmaların projeye yansıtılması son derece önemlidir. Bu nedenle bu gibi yapılarda zamanı ve bütçeyi arttıran bu adım, aslında sonuca yönelik getirdiği artılar nedeniyle süreçte göz ardı edilebilir. Burada önemli olan nokta hangi projelerde araştırma adımının kazanç olduğunun karar verilmesinde gizlidir. Bu gibi projelerde üniversitelerle uygulama sektöründe çalışan firmaların bir arada çalışmasında fayda vardır. Örneğin, x firması 200 yataklı bir hastane projesi işini üstlendi. Projevar olan bir hastanenin yenilenmesi işini kapsamakta. Proje için tüm ekipler bir masa başında toplandı ve vizyon, amaç ve hedefler belirlendi. Buna göre; hastanede hemşirelerin çoğunun hastaları bir yerden bir yere götürmesi (oda içi banyoya götürme, katlar arası transfer vb.) esnasında yaralandıklarını ve bunun da tazminat ve izinlerle maddi olarak hastaneyi büyük zarara uğrattığı tespitedildi. Bu nedenle, projenin ana hedefi “hastanede önemli bir gider olan tazminatların azaltılması için hastaların taşınmasında farklı yolların denenmesi” belirlendi. Bu hedefe yönelik; alınacak önlemlerin neler olduğu ve geçerliliği bir araştırma konusudur. Üniversitelerin bu gibi durumlarda proje sürecine dahil olarak, yaptıkları araştırmalara bu konuları eklemeleri hem üniversitelerde yapılan araştırmaların gerçek ortamlarda vücut bulmasına imkan sağlar hem de uygulamaların doğru bir şekilde oluşmasına yardımcı olur. Benzer şekilde; yapılan araştırmalarda yeşil alan, avlu, doğa resimleri gibi sanat eserleri, hasta odalarındaki gün ışığını arttıran geniş pencereler gibi ilavelerin hasta ağrısını azalttığı kanıtlanmıştır. Hastaların ağrılarının azalması da hastane için ilaç masraflarını azaltırken hastaların memnuniyetini arttırarak hastaların iyileşme süresini kısaltmaktadır. (EDAC Study Guide Series Understanding Research in Healthcare Design, 2009) Örnekten de anlaşılacağı gibi araştırmalarda ortaya konulan artılar tasarıma yol göstermektedir. Proje süresinde araştırmalardan yararlanıldığı gibi sonunda da verilerin herkesle paylaşılması, sonraki projelere yol göstermesi açısından oldukça önemlidir.
Araştırmaya dayalı tasarım; sağlık yapılarının yanı sıra ticari, ofis, havaalanı gibi çeşitli tarzdaki projelerde de kullanılabilir. Örneğin ofislerde çalışma ortamının verimliliğinin nasıl arttırılacağı veya alışveriş merkezi projelerinde alışveriş yapma oranının plana bağlı nasıl arttırılacağı hep birer araştırma konusu olarak karşımıza çıkabilir.
Eğer bir projede araştırma yapılacak bütçe ve zaman yoksa ve proje büyük çapta bir araştırma çalışmasına ihtiyaç duymuyorsa, o zaman klasik proje adımlarındaki veri toplama kısmı yeterli olacaktır. Örneğin, bir hastane projesi yapılacak. Proje için tüm ekipler bir masa başında toplandı ve vizyon, amaç ve hedefler belirlendi. Buna göre; projenin ana hedefi “zaman içinde genişlemeye ve değişmeye imkan verecek bir hastane tasarlamak.”Bu hedefe ulaşmak için, uygulanan örneklerin incelenmesi ve literatür taraması yapılması yeterli olacaktır. Yine de bu tip projelerde de sonuçların yayınlanması ve paylaşılması uygulanacak diğer tasarımlara da öncü olması açısından son derece önemlidir
Mimari proje sürecinde bilimsel çalışmaları projenin bir parçası haline getirerek, tasarımı somut bilimsel verilere dayandırmak projenin kalitesi ve doğruluğu için oldukça önemli bir noktadır. Bilimsel çalışmaların projeye yansıtılmasında ise, projenin özellikleri ve verileri esas olmaktadır. Her durumda proje sürecinde, en azından önceden uygulanan örneklerin incelenmesi ve literatür araştırması yapılması şarttır. Bunun dışında yapılacak araştırma çalışmaları projenin imkan verdiği ölçüde sağlanmalı ve proje sonuçları herkesle paylaşılmalıdır.
Tüm sorularınıza açığız
Hayata geçirdiğimiz projeleri bizim sitemizden rahatça gözlemleyebilirsiniz.
İnsanları yaptığımız işlerle etkileriz. Onlara istediklerinin kat ve kat fazlasını verebilmeye çalışırız. Çalışma arkadaşlarımız verdiğimiz işleri temiz ve kordine bir şekilde size sunmamıza yardımcı olurlar.